torstai 16. helmikuuta 2012

Nuorisoneuvosto valittiin toimikaudeksi 2012-2013

Nuorisoneuvosto sai kuukausi sitten kuulla, että neuvosto valitaan poikkeuksellisesti vuoden toimikauden jälkeen. Syynä tähän on, että saamelaiskäräjät ja muut toimikaudet aloittavat toiminnan helmikuussa 2012, on kivempaa että nuorisoneuvoston toimikausi kulkee käsikädessä muiden lautakuntien ja saamelaiskäräjien toimikausien kanssa.
Nuorisoneuvostolla oli kaksi viikkoa aikaa, miettiä  ehdotustaan (nuorisoneuvosto tekee aina ehdotuksen uudesta neuvostosta käräjien hallitukselle ja edelleen saamelaiskäräjien kokoukselle) ja pitää kokous, jossa sitten laadittiin ehdotus. Ensimmäinen "haaste" oli, että melkein kaikki ensimmäisestä neuvostosta halusi jatkaa jollain tapaa, mutta kuitenkin pari asiantuntijaa oli vanhentunut ja haasteeksi varmaan lasketaan myös se, että kokous pidettiin Skabmagovat elokuvafestariviikonloppuna, lauantaina.. Haastavaksi ehdotuksen tekemisen teki se, että piti olla tietyn ikäisiä nuoria, tasa-arvoisesti tyttöjä ja poikia, kaikista saamelaisalueen kunnista ja kaikkien kieliryhmien puhujia, lisäksi neuvosto halusi uuteenkin neuvostoon kaupungissa asuvien (city-saamelaiset) edustuksen, mutta kuitenkin paikkoja koko neuvostossa oli vain 15!
Toinen "haaste" käräjien hallituksen kokous.. Hallituksen kokous pidettiin toisena päivän helmikuuta, eli 13 päivää ennen saamelaiskäräjien kokousta. Ehdotus meni hallituksessa läpi, pienellä huomautuksella tasa-arvosta. Nuorisoneuvoston kokouksessa mietittiin kyllä tasa-arvoa, mutta koko neuvoston osalta ja ehdotusta myös rinnastettiin silloiseen nykyiseen neuvostoon, jossa siis tasa-arvo oli 20-80! No mutta, eikun etsimään aktiivisia poikia. Aika homma sinänsä, tämän perän pojat kun usein ovat porotaloudessa mukana, eli heillä ei ole aikaa toimia aktiivisesti neuvostossa. Senhän takia entinen puheenjohtaja Nils-Heikki ei voinut enää jatkaa puheenjohtajana, eikä edes varsinaisena jäsenenä, ei ole aikaa! Tuli vastakkain asettelun aika porot vai nuorisoneuvosto.. Jostain syystä porot voitti?

Loppujen lopuksi, päivää ennen käräjien kokousta, löytyi yksi poika, joka suostui alkaa tyttövaltaiseen neuvostoon jäseneksi. Tämän pojan ansiosta, neuvosto saattoi ehdottaa muutosta omaan ehdotukseen, jotta ehdotus olisi tasa-arvoinen! Sehän meni läpi! Nuorisoneuvostosta tuli sellainen, kuin neuvosto oli halunnutkin!

Saamelaiskäräjien kokous meni nuorten kannalta siis hyvin, nuorisoneuvoston ehdotusta kunnioitettiin niin paljon, ettei sitä muokattu ollenkaan!! Kokous alkoi kymmenen aikoihin aamulla, paikalla oli silloinen puheenjohtaja Nils-Heikki Paltto ja nuorisosihteeri (minä).. Odotettiin alusta asti jännityksellä meidän asiaa, joka oli vasta 15 §. Oli myös todella jännittävää seurata kenestä tulee käräjien puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat, tai miten hallitus muodostuu. Näitten kohdalla suoritettiin äänestykset, se olikin kaikki mitä yleisö sai nähdä ja kuulla. Kun hallitus oli valittu, käräjien jäsenet menivät keskustelemaan lautakunnista suljettujen ovien taakse, muut sai odottaa ulkona. Neuvottelut loppuivat sopivasti kun ruokailu alkoi. Kokousta jatkettiin ennen kahdeksa ja  loppu meni tosi nopeasti, pamputettiin vain päätökset myös uudesta nuorisoneuvostosta.

Eilisestä (15.2.2012) illasta lähtien ja seuraavat kaksi vuotta nuorisoneuvoston kokoonpano näyttää tältä:
(varajäsenet suluissa)
Puheennjohtaja Laura-Maija Niittyvuopio (Aslak Holmberg)
Varapuheenjohtaja Saara-Maria Salonen (Heli Huovinen)
Niila Rahko (Inga Helander)
Elli-Marja Hetta (Nils-Heikki Paltto)
Lauri Semenoff (Lasse Lehtola)

Asiantuntijajäsenet:
Mira Rauhala
Anna-Katariina Feodoroff
Niila-Matti Aikio
Jouna Näkkälä
Ella Näkkäläjärvi

Ylläolevalla kokoonpanolla jatketaan matkaa eteenpäin kohtaamaan uusia haasteita ja mahdollisuuksia! :)
-Inka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti